UCL Student Centre – A truly ‘outstanding’ building for 21st century learning

The new UCL Student Centre exemplifies the flexible, adaptable and sustainable space needed for our evolving style of education. It was designed from the ground up with the needs of students at its heart – providing multiple spaces for personal and group study as well as numerous services which support students through their time at UCL. Open 24/7 and 365 days a year, it is a place to learn in as well as a place to learn from.

undefined

The £67 million/ 5,764m2 building demonstrates sector-leading sustainability performance, with a confirmed BREEAM Outstanding award. Key achievements include excellent building fabric performance with natural ventilation; zero carbon technologies such as ground source cooling and UCL’s largest solar array; and adoption of circular economy principles through the use of low impact, highly durable materials. It also provides natural planting throughout the building to enhance human wellbeing and support urban biodiversity.

Policy area

Related case studies